De Dommelvallei-wandeling

In het kader van meer participatie mag de Peltenaar tot 10 januari 2021 meedenken over hoe de Dommel nog aangenamer kan worden … Alle informatie daarover op www.participelt.be/dommelvallei.

Om de huidige Dommel en haar mogelijkheden beter in te schatten, maakte de Gemeente Pelt niet alleen een fietstocht van 5 km, maar ook een wandeltocht van zo’n 6 km.

Wij verkenden alvast de wandeltocht, die ‘officieel’ begint aan het wachtbekken op de Herenterdijk, maar die je ook kan beginnen in het centrum van Neerpelt of dat van Overpelt. In dat geval mag je er zo’n 4 km bij tellen.

Afstand: 6 km + 4 km lus (optioneel) / voorlopig is de route nog aangeduid met gele pijlen, maar omdat die wellicht na 10 januari verdwijnen, krijgt u de volledige route-beschrijving

Klik hier voor de fotoreeks van de volledige wandeling

START AAN HET WACHTBEKKEN (Herenterdijk, bij de ‘visvijver’): de wandeling start aan wandelknooppunt 478 – u volgt de route naar 471 om daarna naar knooppunt 5 te gaan.

Aan knooppunt 5 aangekomen, gaat u even naar links, tot aan de molen. Na die bewonderd te hebben, keert u terug naar knooppunt 5, om van daar uit verder te gaan naar knooppunt 4.

Op het kruispunt Boseind-Herent gaat u naar links, tot knooppunt 6. Daarna gaat u (voor een stuk langs de Dommel) naar knooppunt 10.

Een beetje verder steekt u het spoor over, en draait daar naar rechts tot aan knooppunt 40. U gaat daar het Kavelstraatje in, steekt daar de Dommel weer over en passeert het zwembad. Dan gaat u verder naar knooppunt 39 in het centrum van Neerpelt.

Vanaf daar verlaten we het wandelknooppunten pad … we gaan verder de Kerkstraat uit, laten het Marktplein rechts van ons liggen, en gaan tot aan het kruispunt Kerkstraat/Broesveldstraat/Hoekstraat. Daar gaan we héél even naar links, maar net voor het brugje over de Dommel slaan we rechts in, waarna we de Dommel weer heel even kunnen volgen …

We komen dan terug in de Hoekstraat uit, die u dan links uit wandelt. Aan het eerstvolgende kruispunt steekt u over, de Toekomstlaan in. Kort daarna mag u links afslaan, richting het Dommelhof.

STARTPUNT NEERPELT

Rechts van het Dommelhof ligt een paadje dat naar de vijver leidt … hier stapt u de boomstam over, om op het einde de trappen te nemen, 2 x het pad links te nemen, waarna je het rode brugje over de Dommel over steekt. Daar ga je naar links …

Aan het info-bord eindigt de officiële wandeling, waarna u op eigen kracht terug naar het beginpunt kan wandelen (tenzij u aan het Dommelhof opgehaald wordt).

Voor wie terug wil wandelen: u gaat aan het info-bord even door, en slaat dan rechts in, het paadje met de rode ‘klankbussen’ … als u zo rechtdoor blijft gaan, komt u terug op de Rallylaan uit …

Op de Rallylaan gaat u niet naar de Scoutsrally rechts, maar naar links. Even verder steekt u (opletten!) het meestal drukke kruispunt over, en gaat verder over de Bergeykseweg.

U draait daar de eerste straat links in, Parkoever. U houdt deze aan, en gaat rechts mee de Sint-Jansstraat in, die uitkomt op de Leopoldlaan (dicht bij de Aldi). U gaat rechts verder tot aan de rode lichten, steekt die over om in de Dorpsstraat uit te komen.

Iets verder, na de bocht, gaat u links de Bemvaartstraat in, om dan direct rechts de Rodenbachlaan in te stappen, die naar de kerk leidt.

STARTPUNT OVERPELT

Na de kerk gaat u even naar links om dan direct rechts de Vloeterstraat in te gaan. Aan het daaropvolgende kruispunt (met rechts de looppiste) ga je naar rechts, Kerkdijk volgende, tot aan de Ringlaan.

Je steekt de Ringlaan over (links het zebra-pad) en gaat daar rechtdoor de Veldstraat in. Op het einde ga je naar links, de Spoorwegstraat in. Op het einde draai je rechts mee, de Heesakkerstraat in. Niet lang daarna draai je links de Herenterdijk op, en daar is het startpunt van de officiële wandeling.


Op 8 plaatsen op de route staan momenteel info-borden, maar die verdwijnen op 8 januari ’21. Wie het achteraf nog wil nalezen, kan die informatie HIER vinden …

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Please reload

Even geduld...